Anno - Sanne # 6

De titel van deze foto is ontleend aan een boek van Sanne van Hemert (Anno - Sanne) dat ontstaan is naar aanleiding van een emailwisseling tussen de fotografe en ene Anno, die een bericht gepost had dat hij “zijn gezicht verloren was”
Deze mededeling is de start van een fotoreeks rond dit thema, waarin Sanne van Hemert op associatieve wijze deze correspondentie van beelden voorziet, maar dan ook zo associatief dat de letterlijke betekenis in een fotografische, poëtische interpretatie is omgezet.
Zoals deze foto: een overdaad van rijke rode tinten, kreukelige stof, tastbare stof ook, dat een lichaam omhuld waarvan de vorm allen betekenis krijgt door een stukje arm dat er uit steekt. Dit kleine stukje arm dat we zien, geeft een dramatische wending aan de foto, die anders alleen een oefening in stof-expressie zou zijn geweest. Maar ineens wordt het een beeld van kwetsbaarheid, van iemand die zich wil verbergen, beschermen ook, als je kijkt naar de houding van de arm. Iemand maakt zich klein, camoufleert zich, wil niet gezien worden, wil alleen gelaten worden. Dat maakt deze foto tot een van de meest intense foto’s van dit heel bijzondere boek en toont het vermogen van Sanne van Hemert een heel verhaal te vertellen in een enkele foto: niet alleen is het beeld fraai van kleur en compositie, het is ook en vooral een beeld dat geladen is met emotie, die langzaam zichtbaar wordt, naarmate je er vaker naar kijkt.

 

Anthon Fasel

 

 

 

Anno-Sanne is verkrijgbaar (http://www.sannevanhemert.nl/index.php/project/anno---sanne-2013/) of samen te bestellen met de Foto van de Maand (€ 200,-)

 

fotograaf: 
Sanne van Hemert