The colours

In een reeks voor het tijdschrift Du fotografeerde Jaap Scheeren een aantal medewerkers van het Opernhaus Zürich. Dat leverde een bijzondere reeks portretten op, maar dat niet alleen...

Vrij om zich te bewegen in het gebouw, fotografeerde hij ook achter de coulissen, en daarbij valt dan op hoe fotografie via zijn camera en gebruik van licht in staat is bijzondere beelden vast te leggen. Die beelden zijn nooit alleen maar een registratie, maar voegen er door kleur, plaatsing, gebruik van natuurlijke effecten, slimme toepassing van flitslicht en kader een nieuwe betekenis, een nieuw verhaal aan toe.
De bol die we zien in de foto “The Colours” heeft een felwitte bovenkant, en een zwarteonderzijde. Door de cirkel eronder en door de schaduwen die daar weer op vallen, vormt zich een spel van cirkels waardoor wij onze orientatieeen beetje kwijtraken.
Zweeft de bol ? Zweeft de bodemplaat? Is deze bol voor even geland op een emmer of maakt hij zich ervan los? Het lijkt bijna of dit voorwerp zich door de ruimte beweegt. Het wordt een hemellichaam uit een sterrenstelsel, met één kant naar de zon gericht.Als je het wilt zien. Maar dát je het kunt zien, komt door deze foto van Jaap Scheeren, die dit allemaal zag, voordat wij het zagen.

fotograaf: 
Jaap Scheeren