Dissimilitude

Als Foto van de Maand januari is gekozen voor twee foto’s, en niet toevallig.
Beide foto’s maken deel uit van het project ‘Dissimilitude’.
In deze foto’s, die doorgaans gepresenteerd worden in een diapresentatie, onderzoekt Sanne Kabalt hoe wij kijken naar portretten, hoe wij instinctief conclusies trekken en ons door onze intuïtie laten verleiden tot meningen die op niets anders gebaseerd zijn dan een enkele, soms vluchtige blik.
Met kleine veranderingen in houding of achtergrond suggereert zij verschillende personen in de portretten die zij maakt. We zien natuurlijk wel dat het maar om één meisje gaat, maar we gaan op zoek naar verschillen, op zoek naar interpretaties wat er in het ene geval uitgedrukt wordt en wat in het andere. Het zijn ingetogen, verstilde gezichten die worden vastgelegd en toch geven wij in het kijken er een betekenis aan. In het ene geval kun je denken aan een moment van verstilling, verlegenheid, bescheidenheid of een moment waarop het meisje ons niet toelaat; in het andere geval kijkt de jonge vrouw ons aan, maar met een blik die ons niet lijkt te zien, ook hier wordt de toeschouwer buitengesloten, terwijl hij wel wordt gezien.

 

Voor ons is de vraag of het nu twee foto’s zijn die hetzelfde uitdrukken, of dat het twee geheel verschillende foto’s zijn. Deze raadselachtigheid dringt zich op, zonder dat er een duidelijk antwoord komt. Dat is de verdienste van niet alleen het fotograferen, maar ook het combineren van Sanne Kabalt: Afzonderlijk zijn het fraaie portretten, samen stellen ze een vraag. Aan ieder van ons is het om het voor ons bijbehorende antwoord te vinden. Maar de vraag stellen, dat is de kwaliteit van Sanne Kabalt.

 

 

Deze foto’s kunnen niet afzonderlijk worden besteld, maar wel in twee formaten. Of samen op het formaat (24x30) of op het formaat (2 maal 30x24) Voor wie ze ingelijst wil bestellen geldt: in het eerste formaat worden ze samen in een lijst/passepartout geleverd, in het grotere formaat zijn ze allebei afzonderlijk ingelijst.

fotograaf: 
Sanne Kabalt