Noorderstrand

Na zijn bijzondere boekje “Where have all the songbirds gone?” waarin Maarten Boswijk de kust en het kustleven van Helgoland vastlegde, nu een nieuwe reeks over de kust, maar dan veel dichterbij: de kust van Scheveningen.

Hiervan maakte hij een verzamelmap, die deze maand in combinatie met de foto van de maand voor 350 euro te verkijgen is, of los voor 250 euro (zie voor meer info en afbeeldingen http://wsss.maartenboswijk.com).

Op deze foto weet Maarten Boswijk opnieuw een soort verstilling te bereiken, die bijna onwerkelijk aandoet: Twee mensen zitten op strandstoelen, onder een parasol, op een boulevard bij de zee. Niet op het strand, niet eens dichtbij de rand van de boulevard, want hun blik wordt ook nog gehinderd door een rij fietsen en een betonnen reling. En toch ziet het er genoeglijk uit, twee oudere mensen die zich geïnstalleerd hebben voor een stranddag. Alles wat je zou verwachten lijkt aanwezig, maar ergens wringt het. Het lijkt het begin van een film, een modern toneelstuk, maar is vastgelegd op een zonnige dag in Scheveningen. Je zou er honderd keer langslopen, maar nu zie je het opeens: hoe helder ook, hier klopt niets van. De werkelijkheid is absurder dan je zou kunnen verzinnen. Maar je moet het wel zíen. En vastleggen. Dat hij dat kan toont Maarten Boswijk ons in deze en andere foto’s uit de reeks ‘When Sea saw Summer’.

 

fotograaf: 
Maarten Boswijk