Single.Life.

 

 

 

Mirjam Tonnaer

Als je wilt beschrijven wat je ziet op deze foto, lijkt het of je snel klaar zult zijn. Een jonge vrouw zit op een bed met een aantal kussens om zich heen. Ze heeft haar voet vast.
Maar als je nog eens en nu beter kijkt, zie je al veel meer: ze heeft een panty aan, een glimmende, zo een die je draagt op feestjes. Verder heeft ze niet veel aan. Maar is dat omdat ze op weg zal gaan straks, helemaal gekleed in haar feestelijkste jurk, en is ze bezig zich daarvoor aan te kleden ?
Ze houdt haar voet vast en met de andere hand strijkt ze over haar been, een beweging die nauwelijks zichtbaar vastgelegd is. En ook al zien we haar gezicht niet, we zien wel dat ze kijkt naar wat ze aan het doen is. Of denken we dat maar? Het vreemde is dat je bijna haar gezicht en haar blik invult: een beetje afwezig, verwachtingsvol voor wat komen gaat, terwijl ze ook aarzelt om in beweging te komen.
Maar misschien is er ook iets heel anders te zien.

 

Ze is teruggekomen van een feest en ze vraagt zich nu half uitgekleed af wat het feest haar gebracht heeft. Eén moment voordat ze zich verder uit zal kleden streelt ze gedachteloos haar panty, een moment voordat ze gaat slapen, een moment van intimiteit en verstilling.

Je voelt dat ze dit moment even koestert, dat ze zich bewust is van wat hierna zal komen, maar dat ze het nog even uit wil stellen.  
Deze foto gaat op een heel bijzondere manier over die beide momenten: over de verwachting van wat komen gaat én over de overdenking na een gebeurtenis.

Dat is gevangen in één foto en het ligt aan onze manier van kijken, onze gemoedstoestand misschien, wat we er uit halen. Mirjam Tonnaer laat zien hoe een foto die ogenschijnlijk niets laat zien, toch veel kan vertellen.
Anthon Fasel

 

fotograaf: 
Mirjam Tonnaer